De provincie Drenthe

Drenthe is één van de 12 provincies in Nederland en ligt in het noorden van het land. De gemeente telt 12 gemeentes, namelijk Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld. De hoofdstad van deze provincie is Assen.

De ligging

De provincie Drenthe is tegenwoordig niet duidelijk (meer) in regio's verdeeld. Enkele regio-aanduidingen zijn nog Zuid-West Drenthe en Zuid-Oost Drenthe. De grens tussen Zuid-Oost Groningen en Noord-Oost Drenthe verloopt vaak eigenaardig aangezien deze worden bepaald door landschappelijke elementen zoals waterlopen.

Landschap

Het landschap van de provincie Drenthe ziet er ruwweg uit als een omgekeerd bord. Het midden is namelijk relatief hoog en de randen liggen lager. Hierbij gaat het om een hoogteverschil van enkele meters. Tussen het midden en de randen zit een duidelijk verschil in geschiedenis, landschap en bevolking.

Naamgeving

De naam Drenthe is komt waarschijnlijk van het getal 3. Oorspronkelijk zouden er in Drenthe 3 dingspelen zijn geweest, hoewel dit er achteraf 6 bleken te zijn.

De geschiedenis

Uit aanwezigheid van 51 hunebedden blijkt dat Drenthe al tijdens het Neolithicum werd bewoond. De allereerste vermelding van deze provincie werd gevonden in een document uit het jaar 820. Hierin werd gesproken over de 'pago Treanth' de gouw Drenthe. Daarnaast blijkt uit archiefstukken dat er in 1024 en 1025 over Drenthe als graafschap wordt gesproken.

Economische ontwikkeling

Net zoals in de rest van ons land neemt ook de economische groei in de provincie Drenthe steeds meer toe. De economie in Drenthe beweegt zich redelijk hetzelfde als de landelijke groei. Deze positieve groei zorgt voor meer werkgelegenheid waardoor ook steeds meer werkzoekenden een baan zullen vinden.